27 km’lik rüya: Avrupa’yı Afrika’ya bağlayacak devasa tünel bitiyor mu?

Cebelitarık Tüneli Projesi: Avrupa’yı Afrika’ya Bağlamak İçin Yeni Bir Adım

1979 yılında eski Fas Kralı II. Hasan ve İspanya Kralı I. Juan Carlos’un ortak bir niyet beyanı imzalayarak başlattığı bir proje olan Cebelitarık Tüneli Projesi, yıllar sonra gerçeğe dönüşme şansını tekrar yakalıyor. İspanya’da SECEGSA ve Fas’ta SNED adında iki kamu şirketinin kurulmasıyla başlayan proje, milyonlarca avroluk yatırıma rağmen inşaat aşamasına geçememişti.

Ancak, İspanya-Fas Komisyonu’nun 43. toplantısında, iki ülkenin uzun zamandır beklenen demiryolu tüneli için üç yıllık bir çalışma planı üzerinde anlaştığı duyuruldu. Projenin önemli bir dönüm noktası, İspanya hükümetinin geçen mayıs ayında devlet şirketi Ineco’yu fizibilite çalışması yapmak üzere görevlendirmesiydi.

Proje, jeoteknik, ekonomik ve operasyonel değerlendirmeleri kapsayan bir çalışmayla ilerliyor. Almanya’dan Herrenknecht firmasının liderliğinde yürütülen ayrı bir çalışma da devam etmekte. İspanya hükümeti ise Boğaz’ın tabanını incelemek için 4 sismograf kiraladı.

Tünelin, İspanya’nın Cadiz kentinden başlayıp Fas’ın Tanca kentinde sona ermesi ve 27 kilometreden uzun olması planlanıyor. Fas’ta proje, ülkenin altyapısını güçlendiren bir sembol olarak kabul edilirken, uzmanlar tünelin 2040 yılına kadar tamamlanmasının daha olası olduğunu düşünüyor.

Projenin, AB ile Afrika arasındaki ticareti genişletme hedeflerine katkıda bulunması beklenirken, İspanya ve Fas arasındaki ticaretin gelişmesine de olanak sağlayabileceği belirtiliyor. Cebelitarık Tüneli’nin, feribot seferlerine alternatif olarak kalıcı bir çözüm sunacağı öngörülüyor.

Related Posts

Araç sahiplerini ilgilendiriyor: Trafik sigortasında yeni dönem, pert kararı artık çok daha zor

Bugün yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle birlikte araç sigortalarında köklü bir değişim başladı. Artık araçları perte çıkarmak eskisi kadar kolay olmayacak. Onarım masrafı, aracın piyasa değerinin yüzde 60’ını aşmadıkça sigorta şirketi pert kararı veremeyecek. İşte yeni sistemin tüm detayları…

Bugün son gün: 140 bin lira ceza ödemeyin!

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında vergi mükelleflerine getirilen yeni zorunlulukta 30 Haziran son gün. Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil taşıtlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırmayan kullanıcılar, 7 bin TL ile 140 bin TL …

‘Yavuz Sultan’ tren ihalesi bu yıl

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçecek demir yolu hattı için finansman konusunda Dünya Bankası ile önemli mesafe kaydedildiğini belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Bu sene içerisinde ihaleyi gerçekleştirerek, gelecek yıl da projeye başlamayı hedefliyoruz” dedi.

Enflasyonun hamburgere dudak uçuklatan yansıması: Hamburgere 4 yılda yüzde 709 zam geldi!

Ekonomide kriz yok diyen iktidarın aksine, yurttaş her geçen gün artan fiyatlarla boğuşuyor. 2021’de 53 liraya satılan hamburger menüsü bugün 429 liraya çıkarken, üç yılda fiyat artışı yüzde 709’u buldu.

Araç sahipleri dikkat: 2 gün kaldı, yaptırmayanlara 140 bin lira ceza

UTTS cihazının montaj işlemlerinin tamamlanmasına sadece 2 gün kaldı. Taktırmayanlar 7 bin liradan 140 bin liraya kadar değişen tutarlarda para cezası uygulanabilecek.

Rusya o ülke ile nükleer enerji için işbirliği anlaşması imzaladı!

Rusya ve Mali, nükleer enerjinin barışçıl kullanımı amacıyla işbirliği anlaşması imzaladı.