TÜSİAD Başkanı: Ekonomimizin potansiyeli çok daha yüksek

Orhan Turan: Türkiye Ekonomisi Doğru Adımlarla Küresel Rekabetten Kazançlı Çıkabilir

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Maliye Bazlı Rekabet Gücü Endeksi Tanıtım Toplantısı’nda ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Turan, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergileri uygulamasının küresel ekonomi için risk oluşturduğunu belirtirken, Türkiye’nin doğru adımlar atarak avantaj sağlayabileceğine işaret etti. Turan, AB gibi ortaklarıyla ekonomik entegrasyonunu derinleştirebilirse Türkiye’nin tarifelerden kazançlı çıkacağını vurguladı.

Turan, Türkiye ekonomisinin potansiyelinin yüksek olduğunu ifade ederek, dış ticarette doğru politikalar ve doğru yatırımlar yaparak küresel ticaretten alınan payın artırılabileceğini dile getirdi.

Dünya Haberine Göre Orhan Turan’ın Değerlendirmeleri

Orhan Turan’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

  • Küresel ekonomide belirsizlikler ve değişimler yaşanıyor, uluslararası ticaret yavaşlıyor ve jeopolitik riskler artıyor.
  • Teknoloji hızla gelişirken iş modelleri değişiyor.
  • Avrupa Birliği teknolojik devrimde geride kaldı, rekabet gücünü artırmaya çalışıyor.
  • Amerika Birleşik Devletleri ve Çin’le rekabet için verimlilik artırma çabaları devam ediyor.
  • Rekabet koşullarının doğru teşhis edilmesi ekonomi için önemli.

Turan, ABD’nin gümrük vergileri uygulamasının küresel ekonomi için ciddi bir risk olduğunu belirtirken, Türkiye’nin coğrafi konumu, altyapı yatırımları ve özel sektörüyle AB gibi ortaklarıyla entegrasyonunu artırarak ticaret savaşlarından avantajlı çıkabileceğine dikkat çekti.

Ekonomideki rekabeti belirleyen unsurlar arasında yapay zekanın önemli bir yere sahip olduğunu belirten Turan, dijitalleşme, otomasyon ve eğitime yatırım yaparak verimliliğin artırılması gerektiğini ifade etti.

Turan, Türkiye’nin dünya ihracatındaki payının artırılabileceğini söyleyerek, doğru politikalar ve yatırımlarla küresel ticaretteki rolünün güçlendirilebileceğini vurguladı.

Orhan Turan, Türkiye’nin maliyet bazlı rekabet gücüne dair yapılan endeksin önemine değinerek, bu çalışmanın ülkenin rekabet şartlarını anlamada ve politika önerileri geliştirmede yardımcı olacağını belirtti.

Related Posts

Araç sahiplerini ilgilendiriyor: Trafik sigortasında yeni dönem, pert kararı artık çok daha zor

Bugün yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle birlikte araç sigortalarında köklü bir değişim başladı. Artık araçları perte çıkarmak eskisi kadar kolay olmayacak. Onarım masrafı, aracın piyasa değerinin yüzde 60’ını aşmadıkça sigorta şirketi pert kararı veremeyecek. İşte yeni sistemin tüm detayları…

Bugün son gün: 140 bin lira ceza ödemeyin!

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında vergi mükelleflerine getirilen yeni zorunlulukta 30 Haziran son gün. Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil taşıtlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırmayan kullanıcılar, 7 bin TL ile 140 bin TL …

‘Yavuz Sultan’ tren ihalesi bu yıl

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçecek demir yolu hattı için finansman konusunda Dünya Bankası ile önemli mesafe kaydedildiğini belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Bu sene içerisinde ihaleyi gerçekleştirerek, gelecek yıl da projeye başlamayı hedefliyoruz” dedi.

Enflasyonun hamburgere dudak uçuklatan yansıması: Hamburgere 4 yılda yüzde 709 zam geldi!

Ekonomide kriz yok diyen iktidarın aksine, yurttaş her geçen gün artan fiyatlarla boğuşuyor. 2021’de 53 liraya satılan hamburger menüsü bugün 429 liraya çıkarken, üç yılda fiyat artışı yüzde 709’u buldu.

Araç sahipleri dikkat: 2 gün kaldı, yaptırmayanlara 140 bin lira ceza

UTTS cihazının montaj işlemlerinin tamamlanmasına sadece 2 gün kaldı. Taktırmayanlar 7 bin liradan 140 bin liraya kadar değişen tutarlarda para cezası uygulanabilecek.

Rusya o ülke ile nükleer enerji için işbirliği anlaşması imzaladı!

Rusya ve Mali, nükleer enerjinin barışçıl kullanımı amacıyla işbirliği anlaşması imzaladı.