Araç sahiplerini ilgilendiriyor: Trafik sigortasında yeni dönem, pert kararı artık çok daha zor

Trafik Sigortası ve Kasko Düzenlemeleri Değişti!

Milyonlarca sürücüyü ilgilendiren yeni trafik sigortası ve kasko düzenlemeleri, 1 Temmuz’da yürürlüğe girdi. Artık araçların perte çıkarma durumu daha sıkı şartlara bağlandı. Bundan sonra, aracın onarım maliyeti piyasa değerinin yüzde 60’ını aşmadıkça sigorta şirketleri pert kararı veremeyecek.

Sigorta Şirketleri Artık Kolayca Pert Kararı Veremeyecek

Eskiden, kasko poliçesi olan bir araç, yüzde 30-40 gibi düşük hasar durumlarında bile sürücü ve sigorta şirketi anlaşarak aracı perte çıkarabiliyordu. TÜKONFED Başkanı Turusan Bağcı ise, eski sistemde sigorta şirketi ile anlaşma sağlandığında arabanın perte çıkarılabildiğini belirtti.

Pert Olan Araçlar Artık İhaleyle Satılmayacak

Bağcı, bazı sigorta şirketlerinin eksper sürecini geçerek, anlaşmalı ihale platformları aracılığıyla perte çıkan araçları satışa sunduğunu ifade etti. Bu araçlar onarılarak tekrar trafiğe çıkarılabiliyordu.

Yeni Düzenleme ile Yüzde 60 Sınırı Getirildi

SEDDK tarafından getirilen yeni düzenleme ile bir aracın onarım masrafı, piyasa değerinin yüzde 60’ından fazlası olmadığı sürece pert sayılmayacak. Bağcı, “Eğer aracın piyasası 1 milyon TL ise, 600 bin TL’lik hasarı aşmadıkça perte çıkarılamayacak.” şeklinde açıklama yaptı.

Yüzde 60 Altında Hasarlar da Pert Olabilecek

Yeni sistemde istisnaları da bulunmaktadır. Şase, hava yastıkları, elektronik veya tavan gibi kritik parçaların hasar görmesi durumunda, onarım maliyeti yüzde 60’ın altında kalsa bile araç ağır hasarlı olarak kabul edilebilecek.

Sigortalı-Şirket Anlaşmaları Artık Geçerli Değil

Yeni sistemle birlikte, sigorta şirketi ile sigortalı arasında anlaşma yoluyla perte çıkarma uygulaması sona erdi. Bağcı, bu durumun sigortalılarda memnuniyetsizlik yaratabileceğini vurguladı.

Tam veya ağır hasar durumlarında sigorta şirketi, ödeme yapmadan önce mutlaka hurda tescil veya trafikten çekilme belgesini talep edecek. Pert kaydı sonrası araçlar yine ihaleyle satışa çıkarılabilecek ve bu konuda herhangi bir değişiklik yapılmayacak.

2024 yılında 51 bin 774 kasko sigortası ve 37 bin 777 zorunlu trafik sigortası olan araç perte çıkarıldı. Bu da her 100 kaskolu aracın 4’ünün, trafik sigortalı araçların ise 3’ünün perte çıkarıldığını gösteriyor. Yeni düzenleme ile bu oranın düşürülmesi bekleniyor.

Related Posts

Bugün son gün: 140 bin lira ceza ödemeyin!

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında vergi mükelleflerine getirilen yeni zorunlulukta 30 Haziran son gün. Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil taşıtlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırmayan kullanıcılar, 7 bin TL ile 140 bin TL …

‘Yavuz Sultan’ tren ihalesi bu yıl

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçecek demir yolu hattı için finansman konusunda Dünya Bankası ile önemli mesafe kaydedildiğini belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Bu sene içerisinde ihaleyi gerçekleştirerek, gelecek yıl da projeye başlamayı hedefliyoruz” dedi.

Enflasyonun hamburgere dudak uçuklatan yansıması: Hamburgere 4 yılda yüzde 709 zam geldi!

Ekonomide kriz yok diyen iktidarın aksine, yurttaş her geçen gün artan fiyatlarla boğuşuyor. 2021’de 53 liraya satılan hamburger menüsü bugün 429 liraya çıkarken, üç yılda fiyat artışı yüzde 709’u buldu.

Araç sahipleri dikkat: 2 gün kaldı, yaptırmayanlara 140 bin lira ceza

UTTS cihazının montaj işlemlerinin tamamlanmasına sadece 2 gün kaldı. Taktırmayanlar 7 bin liradan 140 bin liraya kadar değişen tutarlarda para cezası uygulanabilecek.

Rusya o ülke ile nükleer enerji için işbirliği anlaşması imzaladı!

Rusya ve Mali, nükleer enerjinin barışçıl kullanımı amacıyla işbirliği anlaşması imzaladı.

Kırsal yatırımlar için hibe desteği

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından uygulanan IPARD II Programı kapsamında, Hakkâri’de kırsal kalkınmayı güçlendirecek yatırımlar artarak devam ediyor. 2024 ve 2025 yıllarında Tarımsal İşletmelerin Fizik Varlıklarına …