Uzayda gıda üretimi mümkün mü? Araştırmanın sonucu şaşırtıcı

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Desteklediği Proje ile Uzayda Gıda Üretimi Test Ediliyor

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) desteklediği bir projeyle, hücrelerden gıda üretiminin uzay koşullarında mümkün olup olmadığı test ediliyor. Deney başarılı olursa, astronotlar biftekten püreye kadar birçok yemeği uzayda üretebilecek.

ESA’nın yürüttüğü çalışma, astronotlara yemek ulaştırma maliyetini düşürmeyi amaçlıyor. Şu an için bir astronotun günlük gıda maliyetinin yaklaşık 25 bin doları bulduğu bildirildi.

Uzayda üretimin ise bu maliyeti azaltabileceği kaydedildi. ESA’dan yapılan açıklamada, uzun vadede Uluslararası Uzay İstasyonu’na küçük bir gıda üretim tesisi kurulması planlandığı bilgisi de paylaşıldı.

Proje, İngiltere merkezli ‘Frontier Space’ şirketi tarafından Imperial College London iş birliğiyle geliştiriliyor. Hücrelerden protein, yağ ve karbonhidrat gibi temel gıda maddeleri üretiliyor. Bu maddeler daha sonra normal yemeğe benzetilecek şekilde işleniyor.

Araştırmayı yürüten Dr. Aqeel Shamsul, gelecekte bu gıdaların 3D yazıcılarla şekillendirilerek istenilen yemeklerin üretilebileceğini ifade etti. Shamsul, “Biftek isteyen astronot, yazıcıdan bastıracak. Bu artık bilim kurgu değil, gerçek” dedi.

İlk test kapsamında mini bir biyoreaktör, SpaceX’in Falcon 9 roketiyle yörüngeye gönderildi. İçinde genetik olarak düzenlenmiş maya bulunan numune, Dünya etrafında kısa bir tur attıktan sonra Portekiz açıklarına inecek ve incelenmek üzere Londra’ya getirilecek.

Geliştirilen tariflerin lezzetinden Imperial College’ın şefi Jakub Radzikowski’nin sorumlu olduğu açıklandı. Radzikowski, şu an için doğal mantar bazlı içeriklerle çalıştığını belirterek, gelecekte her kültüre uygun menüler sunmayı hedeflediğini söyledi.

Baharatlı Çin mantısı tarifini deneyen İngiltere’nin ilk astronotu Helen Sharman, “Gerçekten çok lezzetli. Uzayda böyle bir yemek isterdim” dedi.

Related Posts

ChatGPT ile alışveriş yapmak mümkün hale geliyor

ChatGPT’nin farklı alanlarda kullanımı artarken, bu sefer de aramalarda artık ürün tavsiyeleri de gösterilmeye başlandı.

Elektrik gerektirmeyen tuzla çalışan buzdolabı icat edildi

3 Hintli genç elektriksiz çalışan buzdolabı icat etti. İcat, Asya Bölgesi kategorisinde 2025 Dünya Ödülü “Premio de la Tierra”yı kazandı.

Yeni Citroen C5 Aircross tanıtıldı! İşte özellikleri

Citroen, uzun süredir beklenen yeni nesil C5 Aircross modelini resmi olarak tanıttı. Stellantis çatısı altında geliştirilen model, kendi segmentindeki en büyük dokunmatik multimedya ekranlardan birine sahip. Yeni Citroen C5 Aircross görücüye çıktı …

NASA yavaşlarken Çin hızlanıyor: Uzayın yeni kralı kim olacak?

ABD’deki kısıtlamalar, NASA’nın hareket alanını daraltırken Çin, uzun vadeli uzay programlarıyla dikkat çekiyor. Mars’tan Triton’a kadar uzanan bu hedefler, geleceğin liderini işaret ediyor olabilir.

Spotify, abonelik fiyatlarına zam yapabilir!

Spotify, dünya genelinde abonelik ücretlerine zam yapıyor. Financial Times tarafından aktarılan bilgilere göre şirket, Haziran ayında Avrupa ve Latin Amerika’da abonelik ücretlerini 1 Euro artıracak. Spotify, üyelik ücretlerine zam yapacak ABD …

Kanatları pembe parlıyor… Gizli bir mesaj mı taşıyorlar?

Kulağa inanılmaz gelse de, Kuzey Amerika’da yaşayan uzun kulaklı puhu kuşlarının (Asio otus) kanatları bazı ışıklarda parlak pembe bir ışıltı yayıyor. Bilim insanları bu ilginç doğa olayının yalnızca estetik değil, aynı zamanda iletişimsel bir işlev taşıyor olabileceğini düşünüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir