Aydınlatma gideri kara delik oldu

Aydınlatma Giderleri 17 Milyar TL’ye Ulaştı!

Ülkemizdeki sokak ve caddelerin aydınlatılması için harcanan enerji miktarındaki artış, genel aydınlatma giderlerini astronomik boyutlara taşıdı. 2018 yılında cadde ve sokak aydınlatması için harcanan 1 milyar 644 milyon lira tutarı, 2022 yılında tam 17 milyar liraya ulaştı. Bu artışı sorgulayan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Türkiye’nin dünya haritasında yeri mi değişti acaba? Bilmiyoruz, kutuplara falan mı taşındık? Yani Türkiye’nin gün ışığını alma miktarı mı değişti, nedir?” şeklinde konuştu.

6 Türkiye Büyüklüğünde Genel Aydınlatma Gideri

TEDAŞ’ın hesaplarının görüşüldüğü Meclis KİT Komisyonu’nda aydınlatma için ayrılan bütçe ele alındı. 2018’de 1 milyar 644 milyon TL, 2019’da 2 milyar 77 milyon TL, 2020’de 2 milyar 462 milyon TL ödenmiş. 2021’de bu rakam 3 milyar 849 milyon TL’ye yükselirken, 2022’de genel aydınlatma ödeme tutarı 17 milyar 48 milyon TL’ye kadar çıktı. 2023’te ise giderler 29 milyar 848 milyon TL’yi aştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Genel Müdürlüğü bütçesinden TEDAŞ’a aktarılan bu tutarların elektrik dağıtım şirketlerine dağıtıldığını belirten CHP’li Yavuzyılmaz, “Geçen yılda 3 milyar 849 milyon lira olan genel aydınlatma ödemeleri tutarı, nasıl olur da bir yıl içinde 17 milyar 48 milyon liraya yükselir? 2021 ile 2023 arasındaki artış oranı yüzde 675’e ulaşıyor. Yani son iki yılda, 6 Türkiye büyüklüğünde aydınlatma gideri ödenmiş. Bu durum oldukça şaşırtıcı” dedi.

Şirketleri İhya Eden Giderler

Aydınlatma giderlerinin 3 milyar liradan 17 milyar liraya çıkmasının, elektrik dağıtım şirketlerini ciddi şekilde etkilediğini belirten CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, şu açıklamada bulundu: “Durum oldukça net. Elektrik dağıtım şirketlerinin OSOS’larının yani otomatik sayaç okuma sistemlerinin olması ve bu sistemi kontrol ediyor olmanız, harcamaları kontrol edebildiğiniz anlamına gelmez. Genel aydınlatma ödemeleri Enerji Bakanlığı’nın büyük bir sorunu haline geldi. Şu an için neyi, neye göre ödediğiniz belirsiz bir durumda.”

Related Posts

CHP’li vekil Meclis gündemine taşıdı! “Çin tuzu yasaklansın”

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada, gıda ürünlerindeki sağlık riskleri, tarım zehirlerinin kullanımı ve denetim yetersizlikleri üzerine önemli …

Şimşek zam şampiyonlarını böyle övdü: Yavaşladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon verilerini değerlendirdi. Şimşek sosyal medya hesabı X’ten yaptığı paylaşımda, enflasyon oranından memnuniyetini dile getirdi. Genel bir iyileşme olduğunu …

Deprem bölgesi için ‘yeni kaynak’ paketi

Hazine ve Maliye Bakanlığının girişimleriyle İslam Kalkınma Bankasından (İKB) deprem bölgesinin yeniden imarı ve kent içi ulaşım projeleri için 200 milyon euroluk uygun koşullu ve uzun vadeli finansman temin edildi.

16 milyon emeklinin kaderi yarın belli oluyor! TÜİK, ENAG’dan yine fark yiyecek

Türkiye’deki ekonomik kriz ve ardı ardına gelen zamlar vatandaşı zor durumda bıraktı. Düşük emekli maaşları da vatandaşı isyan ettirdi. Geçim konusunda sıkıntı yaşadıklarını her seferinde dile getiren emekli vatandaş maaşlarına geçimlerini …

Araç sahiplerini ilgilendiriyor: Trafik sigortasında yeni dönem, pert kararı artık çok daha zor

Bugün yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle birlikte araç sigortalarında köklü bir değişim başladı. Artık araçları perte çıkarmak eskisi kadar kolay olmayacak. Onarım masrafı, aracın piyasa değerinin yüzde 60’ını aşmadıkça sigorta şirketi pert kararı veremeyecek. İşte yeni sistemin tüm detayları…

Bugün son gün: 140 bin lira ceza ödemeyin!

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında vergi mükelleflerine getirilen yeni zorunlulukta 30 Haziran son gün. Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil taşıtlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırmayan kullanıcılar, 7 bin TL ile 140 bin TL …