Almanya Türkiye’yi yine kıskandı: Kiralara 2029’a kadar zam yok!

Almanya Meclisi Kira Kontrolü Yasasını Uzattı

Almanya Meclisi, kira kontrolünü uzatarak, yasa kapsamındaki konutlarda yaşayan kiracıların aşırı kira artışlarından 5 yıl daha korunmasını sağladı.

Kira Kontrolü Yasası, özellikle büyük şehirlerde konut piyasasının sıkışıklığına çözüm olacak şekilde uygulanmaktadır ve milyonlarca kiracının aşırı kira artışlarından korunmasını ve konut piyasasında istikrarın sağlanmasını hedeflemektedir.

Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ve Sosyal Demokrat Parti yanı sıra Yeşiller, uzatma lehinde oy kullanırken, Almanya için Alternatif Partisi (AfD) ise karşı çıktı. Sol Parti ise çekimser kaldı.

2015’te uygulanmaya başlanan Kira Kontrolü Yasası, yeni bir kiracı için belirli bölgelerde bir dairenin kiralanırken mal sahibinin yüzde 10’dan fazla fiyat artışına izin vermemektedir.

Kira kontrolü, inşaat yapmayı azaltarak eleştirilmektedir ancak gayrimenkul piyasasındaki baskının azaltılmasını amaçlamaktadır.

Almanya’da nüfus artışı ve mülteci akını nedeniyle yaklaşık 700 bin yeni konuta ihtiyaç duyulmaktadır. Konut açığındaki yüksek seviye, inşaat maliyetlerinin artması, yüksek faiz oranları ve mülteci akınıyla ilişkilidir.

Uzmanlar, inşaat yatırımlarının cazibesini yitirmesinin, inşaat projelerini olumsuz etkilediğini ve ulusal düzeyde konut açığının artmasına neden olduğunu belirtmektedir.

Artan göç, arz sıkıntısına ve konut talebindeki yükselmeye neden olmaktadır. Özellikle Berlin gibi başkentte kiraların en fazla artmasıyla, kiracıların aylık harcamalarının önemli bir kısmı konut için ayrılmaktadır.

Yüksek enerji fiyatları ve kira artışları sebebiyle Almanya’nın büyük şehirlerinde yaşayan aileler, gelirlerinin yarısından fazlasını konut ve ısınma harcamalarına ayırmaktadır. Bu durum, zengin ve fakir arasındaki uçurumun konut piyasasında daha da belirgin hale gelmesine neden olmaktadır.

Related Posts

Araç sahiplerini ilgilendiriyor: Trafik sigortasında yeni dönem, pert kararı artık çok daha zor

Bugün yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle birlikte araç sigortalarında köklü bir değişim başladı. Artık araçları perte çıkarmak eskisi kadar kolay olmayacak. Onarım masrafı, aracın piyasa değerinin yüzde 60’ını aşmadıkça sigorta şirketi pert kararı veremeyecek. İşte yeni sistemin tüm detayları…

Bugün son gün: 140 bin lira ceza ödemeyin!

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında vergi mükelleflerine getirilen yeni zorunlulukta 30 Haziran son gün. Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil taşıtlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırmayan kullanıcılar, 7 bin TL ile 140 bin TL …

‘Yavuz Sultan’ tren ihalesi bu yıl

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçecek demir yolu hattı için finansman konusunda Dünya Bankası ile önemli mesafe kaydedildiğini belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Bu sene içerisinde ihaleyi gerçekleştirerek, gelecek yıl da projeye başlamayı hedefliyoruz” dedi.

Enflasyonun hamburgere dudak uçuklatan yansıması: Hamburgere 4 yılda yüzde 709 zam geldi!

Ekonomide kriz yok diyen iktidarın aksine, yurttaş her geçen gün artan fiyatlarla boğuşuyor. 2021’de 53 liraya satılan hamburger menüsü bugün 429 liraya çıkarken, üç yılda fiyat artışı yüzde 709’u buldu.

Araç sahipleri dikkat: 2 gün kaldı, yaptırmayanlara 140 bin lira ceza

UTTS cihazının montaj işlemlerinin tamamlanmasına sadece 2 gün kaldı. Taktırmayanlar 7 bin liradan 140 bin liraya kadar değişen tutarlarda para cezası uygulanabilecek.

Rusya o ülke ile nükleer enerji için işbirliği anlaşması imzaladı!

Rusya ve Mali, nükleer enerjinin barışçıl kullanımı amacıyla işbirliği anlaşması imzaladı.