Avrupa’nın dev bankası Türkiye ekonomisine ilişkin tahminini düşürdü

EBRD, Türkiye Ekonomisine Yönelik Büyüme Beklentilerini Düşürdü

Avrupa’nın önde gelen bankalarından Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerinde revizeye gitti ve büyüme tahminlerini yüzde 2,8’e düşürdü.

EBRD, faaliyet gösterdiği ülkeleri kapsayan Bölgesel Ekonomik Görünüm raporunu yayımladı ve buna göre bölgesel ekonomik büyüme tahminini yüzde 3’e revize etti.

Değişiklikte Ne Etkili Oldu?

EBRD’nin raporuna göre, küresel ekonomik ve ticaret belirsizlikleri, zayıf dış talep ve gümrük tarifelerindeki artışların ülke ekonomilerinde yaratabileceği etkiler, büyüme tahminlerinde düşüşe neden oldu.

Banka, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminini yüzde 2,8’e çekerek önceki tahminlerden 0,2 puan aşağı çekti.

Türkiye Tahmininde Neden Değişikliğe Gitti?

EBRD’nin Türkiye tahminindeki revize kararında sıkı para politikasının iç talebi baskılayabileceği ve küresel ticaret politikalarından kaynaklanan belirsizliklerin dış talebi zayıflatabileceği beklentileri etkili oldu.

EBRD, Türkiye ekonomisinin dış pozisyonundaki iyileşmeye dikkat çekerken, 2026’da ekonomik büyümenin yüzde 3,5 seviyesine ulaşabileceğini öngördü.

EBRD Bölgesel Başekonomisti Rafik Selim, Türkiye ekonomisinde büyüme ve enflasyon öngörülerine ilişkin yaptığı açıklamada, enflasyondaki düşüş patikasının yavaş ve uzun olmasını beklediklerini söyledi.

Para Politikaları Kurulu Toplantısı Belirleyici Olacak

Selim, Türkiye’de para politikasının uzun süre sıkı kalmasını öngördüklerini belirterek, TCMB’nin sıkı parasal duruşunu desteklediklerini ve politika araçlarını çeşitlendirmesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

TCMB’nin 19 Haziran’daki Para Politikaları Kurulu toplantısının önemine vurgu yapan Selim, alınacak faiz kararının önümüzdeki haftalardaki gelişmelere bağlı olacağını belirtti.

Related Posts

Vergide elektronik belge ibrazı resmen başlıyor!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi inceleme süreçlerinde dijital dönüşümü hızlandıracak yeni bir düzenlemeyi hayata geçirdi. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklikle birlikte, vergi incelemelerinde artık elektronik sistem araçları …

Mehmet Şimşek para bulmak için bu kez Londra’ya gitti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İngiltere’nin başkenti Londra’da yatırımcılar ve finans sektörü temsilcileriyle bir dizi görüşme gerçekleştirecek. Anadolu Ajansı muhabirinin Bakanlıktan aldığı bilgilere göre, Şimşek’in Londra temasları bugün …

Manisalı besici CHP’li Başevirgen’e dert yandı

CHP’li Bekir Başevirgen, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Manisa Turgutlu’da besicilerin sorunlarını dinledi. Bir besici, geçen yılla kıyasladıklarında karlarının olmadığını ifade etti. “Destek olmayınca da bu işler olmuyor. Yem maliyeti çok yüksek …

Alman otomobil üreticileri BMW, Mercedes ve Volkswagen’in karı Çin etkisiyle düşüyor

Alman otomotiv endüstrisinde üretim maliyetlerinde artış, ABD gümrük vergisi ve Asya’dan gelen rekabetle gelecek endişesi artarken, yılın ilk çeyreğinde üç büyük Alman otomobil üreticisinin karı Çin etkisiyle geriledi.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Türkiye’de kruvaziyer turizmi rotasında ilk sıra Kuşadası’nın

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu yılın ilk 4 ayında limanlara uğrayan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artarak 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının da yüzde 52,3 artışla 205 bin 758’e yükseldiğini bildirdi.