Dondurma keyfi yarım kalmasın: Hijyen en kritik kural

Yaz Mevsiminde Dondurmanın Riskleri

Yaz mevsiminin en sevilen tatlılarından biri olan dondurma, sıcak havalarda serinlemek için tercih edilen bir lezzet olmasının yanı sıra bazı sağlık risklerini de beraberinde getirebilmektedir. Artan sıcaklıklarla birlikte gıda zehirlenmesi vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar özellikle hijyenik olmayan ortamlarda üretilen veya açıkta satılan dondurmaların tüketiminden kaçınılması konusunda uyarıda bulunuyor.

Riskli Gıda: Dondurma

Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Rabia Deniz Göktürk, dondurmanın sıcak havalarda tüketilmesi durumunda gıda zehirlenmesi riskini artırdığını belirtiyor. Özellikle dondurmanın temel malzemesi olan sütün hızla bozulabileceğini ifade eden Göktürk, dondurmanın üretiminden tüketimine kadar sürekli olarak -18°C derecede muhafaza edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Aksi takdirde, ürünün bozulabileceğini ve tüketildiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguluyor.

Hijyen Kuralları Hayati Önem Taşıyor

Rabia Deniz Göktürk, dondurma üretiminde hijyen kurallarının önemini vurgulayarak, kullanılan malzemelerde bulunan bakterilerin zehirlenmeye sebep olabileceğini belirtiyor. Salmonella ve brusella gibi bakterilerin özellikle pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleriyle bulaşabileceğini söyleyen Göktürk, tüketicilere güvenilir ve hijyenik ürünler tercih etmeleri konusunda uyarıda bulunuyor.

Dondurma Tavsiyeleri

  • Pastörize sütten üretilmiş ürünleri tercih edin.
  • Paketlerin son kullanma tarihlerini kontrol edin.
  • Açıkta satılan dondurmaların hijyenik koşullarda üretildiğinden emin olun.
  • Dondurmayı aldıktan sonra hemen dondurucuya yerleştirin ve erirse tekrar dondurmayın.

Related Posts

Günde 1 bardak sütün mucizevi etkisine inanamayacaksınız

Her gün içeceğiniz 1 bardak süt, kanser riskinizi ciddi ölçüde azaltabilir. Bilim insanları, sütün içindeki kalsiyum, D vitamini ve özel yağ asitlerinin bağırsak kanserine karşı koruma sağladığını söylüyor…

Sıcak havalarda gıda enfeksiyonu riski artıyor

Bilkent Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatma Eser:’Son iki haftadır hem poliklinik hem de acil başvurularında bulantı, kusma, ishal vakalarında bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Genellikle, gıda zehirlenmesi olduğunu söyleyebiliriz.’ ‘Dikkat edilecek bazı besinler var. Özellikle daha da dikkatli olunması gereken yumurta içeren krema, pasta gibi dışarıda tüketebileceğimiz ürünler var. Tavuk tüketilirken de daha dikkatli olmak gerekiyor’

Doktorları bile şoke eden vaka: 3 yaşındaki çocuğun karnında 66 adet mıknatıs çıkarıldı!

Doktorları bile şoke eden vaka: 3 yaşındaki çocuğun karnında 66 adet mıknatıs çıkarıldı!

Vücudumuzla ilgili beş efsane ve gerçek: ‘Kilolu insanların metabolizmaları daha yavaş değildir’

Vücudumuzla ilgili beş efsane ve gerçek: ‘Kilolu insanların metabolizmaları daha yavaş değildir’

Sinsice ilerliyor: Bacak ve kollardaki bu değişikliklere dikkat!

Lenfödem hastalığı sinsi ilerliyor ve geç tanı konduğunda tedavisi zorlaşıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenfödemin belirtileri ve erken teşhisin önemi hakkında uyarılarda bulundu.

Diş Telleri Çıkarılırsa Ne Olur?

Diş Telleri Çıkarıldığında Dişler Eski Haline Döner mi? Uzmanlar diş teli tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.