Gebelikte yapılan bu hata erken doğuma yol açabilir

Gebelik Döneminde Et Tüketimine Dikkat!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, gebelik döneminde çiğ ya da az pişmiş et tüketiminin ciddi riskler taşıdığına vurgu yaptı. Op. Dr. Bilgesoy, toksoplazma ve salmonella gibi parazitlerin bulaşması durumunda anne ve bebekte ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti. Bu durumun bebekte görme, işitme ve beyin gelişimi sorunlarına neden olabileceğini belirtti.

‘ETLE TEMAS EDİLEN YÜZEYLER DE RİSKLİDİR’

Toksoplazmanın sadece etten değil, iyi yıkanmamış meyve ve sebzelerden de bulaşabileceğini söyleyen Bilgesoy, özellikle çiğ etle temas eden bıçak, kesme tahtası gibi yüzeylerin temizlenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ete temas edildikten sonra ellerin mutlaka yıkanması gerektiğini de ekledi.

DİNLENMİŞ ET TÜKETİMİ ÖNEMLİ

Kurban Bayramı’nda taze et tüketiminin de dikkatli yapılması gerektiğini belirten Bilgesoy, yeni kesilmiş etin hemen tüketilmesinin sindirim sorunlarına yol açabileceğini ve gebelikte istenmeyen durumlara neden olabileceğini belirtti. En az 1 gün buzdolabında dinlendirilmiş ve iyi pişmiş et tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.

‘AZ PİŞMİŞ BAKTERİ, ÇOK PİŞMİŞ KANSEROJEN’

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gül Uygun Karakulak da, et tüketiminde dengenin önemine vurgu yaparak, etin porsiyon kontrolüyle tüketilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, etin pişirilme yönteminin etkili olduğunu belirtti. Az pişmiş etlerin bakteriyel risk taşıdığını, çok pişmiş etlerin ise kanserojen etkilere yol açabileceğini söyledi. Mangalda pişirilen etlerde kanserojen bileşiklerin oluşabileceğini belirterek, etin sağlıklı yöntemlerle pişirilmesi gerektiğini ifade etti.

TATLI VE SU TÜKETİMİNE DİKKAT!

Karakulak, bayram sofralarında şerbetli tatlılara ölçülü yaklaşılması gerektiğini belirterek, dondurma, sütlaç gibi hafif tatlıların tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Su tüketiminin de önemini vurgulayarak, günde en az 2-2,5 litre su içilmesi gerektiğini önerdi.

Related Posts

Vücudumuzla ilgili beş efsane ve gerçek: ‘Kilolu insanların metabolizmaları daha yavaş değildir’

Vücudumuzla ilgili beş efsane ve gerçek: ‘Kilolu insanların metabolizmaları daha yavaş değildir’

Sinsice ilerliyor: Bacak ve kollardaki bu değişikliklere dikkat!

Lenfödem hastalığı sinsi ilerliyor ve geç tanı konduğunda tedavisi zorlaşıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenfödemin belirtileri ve erken teşhisin önemi hakkında uyarılarda bulundu.

Dondurma keyfi yarım kalmasın: Hijyen en kritik kural

Acil servislere son günlerde yapılan başvuruların büyük kısmını dondurma zehirlenmesi oluşturuyor. Sütün çabuk bozulan bir ürün olduğunu kaydeden uzmanlar, soğuk zincir ve hijyen kaynaklı bakterilere karşı uyarıda bulundu.

Diş Telleri Çıkarılırsa Ne Olur?

Diş Telleri Çıkarıldığında Dişler Eski Haline Döner mi? Uzmanlar diş teli tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi. 

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır? 

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır?  Sezaryen doğum, normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda, bebek ve anne sağlığı açısından gerekli bir yöntem olarak tercih edilir.