Kalp krizi geçirirken öksürmek işe yarar mı?

Öksürmek Kalp Krizini Engellemez

Türkiye’de son dönemde sanatçı Volkan Konak’ın sahnede şarkı söylerken kalp krizi geçirerek vefat etmesi ve TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in geçirdiği kalp rahatsızlıkları sonucu yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından halk arasında kalp krizi geçirirken öksürmenin faydalı olduğu inancı, özellikle sosyal medya platformlarında yayınlanan videolarla tekrar gündeme geldi. Ancak uzmanlar, bunun yanlış ve gereksiz bir uygulama olduğunu, başka komplikasyonların oluşma riskini artırdığını vurguladı. ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, Amerikan Kalp Birliği’nin öksürmenin kalp krizini engellemeyeceğini ve bunun bir şehir efsanesi olduğunu açıkladığını belirtti.

Kalp Krizi En Sık Görülen Ölüm Nedeni

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kalp damar hastalıkları ile kalp krizinin en yaygın ölüm nedeni olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Çağlıyan, Covid-19 pandemisi sürecinde bu hastalıklarda bir artış yaşandığını ifade etti. Kalp krizinde en belirgin belirtinin önceki ağrılardan farklı ve kişide ciddi rahatsızlık hissi uyandıran göğüs ağrısı olduğunu aktaran Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, “Bazıları basınç gibi, bazıları yanma gibi tanımlar ama o ağrı genellikle yardım alma ihtiyacınızı belirir. Ayrıca ani başlayan nefes darlığı, çarpıntı, ciddi ritim bozukluklarındaki baygınlıklar ve ani kalp durmalarını gözlemleyebiliriz” dedi.

‘Ambulansla Hasta Nakli Daha Güvenli’

Böyle bir durum hissedildiğinde en güvenli yaklaşımın ambulans eşliğinde hızlıca hastaneye ulaşmak olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Çağlıyan, “Çünkü kalp damar hastalıklarının ani ölüm riski mevcuttur. Dolayısıyla ambulansla hastaneye gitmek çok daha güvenlidir. Kişi araç kullanıyorsa bu büyük risktir. Çünkü araç kullanırken aniden kalp durmasına maruz kalabilir ve bu sadece kendi değil, trafikteki diğer insanların hayatını da tehlikeye atar. Doğru yapılan bir kalp masajı belki kısa süreli bir fayda sağlayabilir ama sağlık kuruluşunda yapılan müdahale kadar etkili değildir” açıklamasında bulundu.

‘Öksürmek Kalp Damarını Açmaz’

Kalp krizi sırasında yapılacaklarla ilgili oluşturulan şehir efsanelerinin durumu kötüleştirebileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, “Kalp krizi anında öksürmek, sosyal medyada popüler hale geldi. İnsanların kalp krizinden öksürerek korunduğu, öksürerek hastaneye gittiği gibi spekülasyonlar var. Bu inanışlar kesinlikle yanlış ve hayati risk taşıyan manipülasyonlardır. Biz hekimler anjiyo sırasında hastanın aniden tansiyonunun düştüğünü gözlemliyoruz. Bu durumda hastaya bazen öksürmesini söylüyoruz. Öksürme sonrası hastanın tansiyonunun hızla yükseldiğini görüyoruz ancak altta yatan patoloji çözülmedikçe öksürmenin bir faydası yoktur. Öksürmek kalp damarınızı açmaz. Aksine ritim bozukluğunu tetikleyebilir. Bu inanış tamamen yanlış bir şehir efsanesidir. Bu tür bilgilere inanmadan önce doğruluklarını araştırmak önemlidir” şeklinde konuştu.

Related Posts

Vücudumuzla ilgili beş efsane ve gerçek: ‘Kilolu insanların metabolizmaları daha yavaş değildir’

Vücudumuzla ilgili beş efsane ve gerçek: ‘Kilolu insanların metabolizmaları daha yavaş değildir’

Sinsice ilerliyor: Bacak ve kollardaki bu değişikliklere dikkat!

Lenfödem hastalığı sinsi ilerliyor ve geç tanı konduğunda tedavisi zorlaşıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenfödemin belirtileri ve erken teşhisin önemi hakkında uyarılarda bulundu.

Dondurma keyfi yarım kalmasın: Hijyen en kritik kural

Acil servislere son günlerde yapılan başvuruların büyük kısmını dondurma zehirlenmesi oluşturuyor. Sütün çabuk bozulan bir ürün olduğunu kaydeden uzmanlar, soğuk zincir ve hijyen kaynaklı bakterilere karşı uyarıda bulundu.

Diş Telleri Çıkarılırsa Ne Olur?

Diş Telleri Çıkarıldığında Dişler Eski Haline Döner mi? Uzmanlar diş teli tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi. 

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır? 

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır?  Sezaryen doğum, normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda, bebek ve anne sağlığı açısından gerekli bir yöntem olarak tercih edilir.