Mehmet Emin Resulzade Ege Üniversitesinde anıldı

Mehmet Emin Resulzade Edebiyat Fakültesinde Anıldı

Mehmet Emin Resulzade, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde düzenlenen panelle bir kez daha anıldı. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve İzmir Azerbaycan Derneği (İZAZDER) iş birliğiyle gerçekleştirilen “Bir Kere Yükselen Bayrak Bir Daha İnmez: Mehmet Emin Resulzade” başlıklı panele, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurucusu ve Türk Dünyasının önde gelen aydınlarından biri olan Mehmet Emin Resulzade’nin Türk Dünyası’na katkıları, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve Azerbaycan’ın bağımsızlığı için yaptığı çabalar konuşuldu.

Panele EÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yılmaz Özkaya’nın başkanlık ettiği konuşmacılar; EÜ Edebiyat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Akpınar, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Selçuk Türkyılmaz ve “Türkiye’de Bir Millet ve Hak Yolcusu Mehmet Emin Resulzade” adlı kitabın yazarı Dilgam Ahmed katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan İzmir Azerbaycan Derneği Başkanı Perviz Altay, Azerbaycan halkının gönlünde önemli bir yere sahip olan Mehmet Emin Resulzade’yi anma amacını vurgulayarak, Resulzade’nin fikirlerinin Azerbaycan’ın temelini oluşturduğunu belirtti. Bilimsel çalışmalara verilen önemin altını çizen Altay, toplumu aydınlatmaya yönelik etkinliklerin devam edeceğini ifade etti.

“Şii-Sünni Ayrımının Sonlandırılmasında Mehmet Emin Resulzade’nin Rolü”

Mehmet Emin Resulzade’nin Şii-Sünni ayrılığının sona erdirilmesindeki rolüne odaklanan EÜ Edebiyat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Akpınar, tarihsel bir perspektifle konuyu değerlendirdi. Akpınar, Resulzade’nin bu konudaki etkisine vurgu yaparak, Türk tarihindeki önemli dini ayrılıkların çözümünde Resulzade’nin rolünün büyük olduğunu belirtti.

Yazar Dilgam Ahmed ise, Resulzade’nin hayatıyla ilgili ilginç anekdotlar paylaşarak, onun Türkiye’deki faaliyetlerini ve Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kuruluş sürecindeki rolünü detaylarıyla anlattı.

“Azerbaycan’ın Bağımsızlık Fikrini Geleceğe Taşıdı”

Panelde konuşan Doç. Dr. Selçuk Türkyılmaz, Resulzade’nin yazıları ve yayınları aracılığıyla Azerbaycan’ın bağımsızlık fikrini geleceğe taşıma çabalarına değindi. Türkyılmaz, Resulzade’nin milliyetçi bir bakış açısına sahip olduğunu ve yazılarında bu doğrultuda hareket ettiğini belirtti.

Panelin sonunda konuşmacılara katılım belgeleri takdim edildi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

YUNT, “İmgenin Onuru” başlıklı podcast yayınıyla her cumartesi dinleyicilerle buluşacak

YUNT, “İmgenin Onuru” başlıklı podcast yayınıyla her cumartesi dinleyicilerle buluşacak

ADANA DEPREMLE SALLANDI! Son dakika depremler AFAD ve Kandilli listesi 24 Haziran – Canlı: Son deprem nerede, ne zaman, kaç büyüklüğünde oldu? Az önce deprem mi oldu?

Son dakika deprem haberleri 24 Haziran Salı yani bugün yurt genelinde hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Hemen belirtelim ki yurtiçi ve komşu ülkelerde meydana gelen depremler AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından anbean kaydediliyor. Son olarak AFAD tarafından kaydedilen verilere göre saat 00.08’de Bingöl’de 3.8 büyüklüğünde ve saat 07.09’da Adana Saimbeyli’de 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi verilerine göre ise Adana Saimbeyli’deki depremin büyüklüğü 4.6 olarak açıklandı. Öte yandan yine AFAD verilerine göre saat 07.12’de ise Muğla Datça açılarında 3.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 24 Haziran son depremler listesi…

İstanbul Tıp mezunları: “Psikolojik şiddet, mobbing ve çürük binalar içinde eğitildik”

Çapa Tıp Fakültesi 198. mezuniyet törenine İstanbul Tıp Fakültesi Mezuniyet Komitesi ve öğrencilerin yaptığı açıklamalar ve eylemler damga vurdu. Öğrencilerin eleştirileri tıp mezunlarının yurt dışına yönelme gerekçelerini gözler önüne serdi.

Mimikri nedir, ne demek? 2025 AYT Mimikri sorusu cevabı

Mimikri, evrimsel biyolojide bir türün başka bir türe benzer özellikler geliştirmesi, yani taklit etmesidir. Bu benzerlik genellikle görsel olmakla birlikte, ses, koku ve davranış benzerlikleri de olabilir. Mimikri sayesinde türler, avcılardan korunabilir, avlarını kandırabilir veya yaşamlarını sürdürebilirler. Örneğin, zararsız bir canlı, zehirli veya tehlikeli bir canlıyı taklit ederek kendini koruyabilir.

Üniversiteler, sıfır atık için harekete geçiyor… YÖK ile Sıfır Atık Vakfı arasında iş birliği

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Sıfır Atık Vakfı arasında çevre duyarlılığı ve sürdürülebilirlik hedefiyle kapsamlı bir iş birliği protokolü imzalandı. İstanbul’da Marmara Üniversitesi’nde düzenlenen törende konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversitelerin çevresel sorumluluklarıyla da öncü rol üstlenmesi gerektiğini vurguladı.

Büyük Menderes’in Hikâyesi 11 Haziran’da Salt Beyoğlu’nda

Büyük Menderes’in Hikâyesi 11 Haziran’da Salt Beyoğlu’nda