Takipteki borç rekor kırdı; 2 milyondan fazla kişi şirket takibinde

Bireysel Kredi ve Kart Borçları Takibe Düşüyor

Son verilere göre, Merkez Bankası ve BDDK tarafından yapılan açıklamalara göre bireysel kredi ve kart borçları hızla takibe düşmeye devam ediyor. 2025 yılının ilk çeyreği itibarıyla 2 milyon 76 bin kişinin toplam borcu varlık yönetim şirketlerince takip ediliyor ve bu tutar 79 milyar TL’yi aşmış durumda.

Artan faiz oranları ve azalan alım gücü, bireysel borç krizini daha da derinleştirirken, borçlarını ödeyemeyen vatandaşların sayısı her geçen gün artıyor. Bireysel kredi ve kredi kartı borçları da hızla takip altına alınıyor. Bankaların tahsili gecikmiş alacakları rekor seviyelere ulaşmış durumda ve bu borçların önemli bir kısmı düşük fiyatlarla varlık yönetim şirketlerine devrediliyor.

Merkez Bankası’nın Finansal İstikrar Raporu’na göre, varlık yönetim şirketlerindeki bireysel alacaklar 2024 yılı başında 47 milyar TL iken, 2025’in ilk çeyreği itibarıyla 79 milyar TL’ye yükseldi. Söz konusu bu alacaklar nedeniyle 2 milyon 76 bin kişinin borcu takip ediliyor.

BirGün’e göre, BDDK verilerine göre borçlardaki artış da dikkat çekici düzeyde. Takipteki alacak tutarı son bir yılda %93’lük bir artışla 407 milyar 376 milyon TL’ye yükseldi. Tüketici kredileri ve bireysel kredi kartı borçlarından kaynaklanan takipteki alacaklarda ise %166,7’lik bir artış gözlemlendi ve toplam borç tutarı 172 milyar 96 milyon TL’ye çıktı.

Bankaların Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı bildirimler, takipteki bireysel alacakların büyük oranda varlık yönetim şirketlerine satıldığını gösterdi. Bazı örnekler şöyle:

  • Yapı Kredi, 1,77 milyar TL’lik tahsili gecikmiş alacağını 429,5 milyon TL’ye devretti.
  • DenizBank, 525 milyon TL’lik üç kredi portföyünü farklı şirketlere sattı.
  • Garanti BBVA, 2,9 milyar TL’lik borcunu üç şirkete 603 milyon TL karşılığında devretti.
  • Akbank ise toplam 1,5 milyar TL’lik alacağını varlık yönetim şirketlerine sattı.

Related Posts

Araç sahiplerini ilgilendiriyor: Trafik sigortasında yeni dönem, pert kararı artık çok daha zor

Bugün yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle birlikte araç sigortalarında köklü bir değişim başladı. Artık araçları perte çıkarmak eskisi kadar kolay olmayacak. Onarım masrafı, aracın piyasa değerinin yüzde 60’ını aşmadıkça sigorta şirketi pert kararı veremeyecek. İşte yeni sistemin tüm detayları…

Bugün son gün: 140 bin lira ceza ödemeyin!

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında vergi mükelleflerine getirilen yeni zorunlulukta 30 Haziran son gün. Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil taşıtlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırmayan kullanıcılar, 7 bin TL ile 140 bin TL …

‘Yavuz Sultan’ tren ihalesi bu yıl

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçecek demir yolu hattı için finansman konusunda Dünya Bankası ile önemli mesafe kaydedildiğini belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Bu sene içerisinde ihaleyi gerçekleştirerek, gelecek yıl da projeye başlamayı hedefliyoruz” dedi.

Enflasyonun hamburgere dudak uçuklatan yansıması: Hamburgere 4 yılda yüzde 709 zam geldi!

Ekonomide kriz yok diyen iktidarın aksine, yurttaş her geçen gün artan fiyatlarla boğuşuyor. 2021’de 53 liraya satılan hamburger menüsü bugün 429 liraya çıkarken, üç yılda fiyat artışı yüzde 709’u buldu.

Araç sahipleri dikkat: 2 gün kaldı, yaptırmayanlara 140 bin lira ceza

UTTS cihazının montaj işlemlerinin tamamlanmasına sadece 2 gün kaldı. Taktırmayanlar 7 bin liradan 140 bin liraya kadar değişen tutarlarda para cezası uygulanabilecek.

Rusya o ülke ile nükleer enerji için işbirliği anlaşması imzaladı!

Rusya ve Mali, nükleer enerjinin barışçıl kullanımı amacıyla işbirliği anlaşması imzaladı.